Wallée Signalerar -Dialysperformance

 

Press & Media:

http://www.erikamusik.se/press-och-media/

 

Wallée Signalerar
Projektbeskrivning

Sammanfattning
Varje vecka tillbringar jag och min dialysmaskin Wallée 20 timmar tillsammans när jag sitter i dialys, 20 timmar som stjäls av mitt aktiva kreativa musikerjag. I detta projekt har jag experimenterat med hur jag som musiker och kreatör kan använda dialysen i mitt arbete. Med hjälp av mikrofoner har jag förstärkt dialysmaskinens olika rytmiska ljud samt använt mig av några extra ljudeffekter. Till detta improviserar ja

g fritt med saxofon och flöjt samtidigt som jag sitter fast i dialysen. Jag har två kollegor med mej varav den ena förstärker och samplar ljud från

dialysmaskinen. Den andra personen gestaltar utifrån ett konstnärligt perspektiv genom dans och rörelse vad som händer under dialysen med mitt blod och i min kropp. Vi kommer även att ljussätta. Projektet är en 3 timmar lång performance, alltså den tid det tar för mig att aktivt dialysera. Publiken är under den tiden välk

ommen att komma och gå som de vill.

Vem är jag
Jag som utför projektet heter Erika Lindholm och arbetar som frilansande musiker först och främst som saxofonist och kompositör. Bakom mig har jag en konstnärlig kandidat som Jazz och rock musiker på Örebro musikhögskola. Idag är jag bosatt i Bredsjö, Hällefors kommun. Sedan ett år tillbaka har jag akut njursvikt och är bunden till min portabla dialysapparat fyra dagar i veckan.

Bakgrund
Bakgrunden till projektidéen är ljuden från dialysmaskinen som jag har legat och lyssnat på nu i nästan ett års tid. Vilka fascinerar mig och tar fram skaparlusten inom mig. För två år sedan gjorde jag mitt första soloprojekt som saxofonist vilket utvecklade mig själv som person och musiker enormt, därefter uppstod en vilja inom mig att göra flera sådana projekt.

Syfte och mål
Mitt största syfte med detta projekt är att hitta ett kreativt sätt att jobba med och inkludera min sjukdom som det senaste året blivit en del av mig. Dessutom hoppas jag kunna inspirera och uppmuntra människor som lever med svåra sjukdomar. Jag tycker att det är viktigt att vi kan leva med och prata om sjukdomar på ett positivt och neutralt sätt och även tillåta oss att göra konst utav dem.

Tidsplan
Projektet har hittills framförts i:

  • Bredsjö Stationshus i samarbete med Bredsjö Kulturkopperativ
  • Växjö konsthall i samarbete med Växjö konsthall och MediaArtes.
  • 27e maj på Cinnober, Masthugsterrassen 3 i Göteborg i samarbete med Cinnober Teaterförening.
  • 20e juni i Wadköping, Konstfrämjandet i bergslagen i samarbete med Konstfrämjandet i bergslagen.

Projektet är aktuellt fram till en eventuell planerad transplantation i slutet av oktober.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *