Vegetarisk dialyskost?

Kan en vara vegetarian och dialyspatient samtidigt?

Ja den här frågan har jag funderat mycket på. Både familj, vänner, sjuksköterskor och läkare har ifrågasatt mitt val att forstätta hålla mig till en vegetarisk kost trots den krävande dialysbehandlingen som jag måste genomgå 4 timmar varannan dag. Överallt i alla broschyrer om dialyskost står det klart och tydligt att det är viktigt att få i sig protein i form av kött, fisk, ägg , skaldjur och mejeriprodukter. Det står också att dialyspatienter har ett ökat behov av protein. Jag försökte förgäves google vegetarian och dialys men hittade bara en drös förvirrade människor på diverse forum som uttryckte sin desperation inför att som vegetarian tvingas övergå till en animalisk diet pga deras dialybehandling.

Jag har levt som vegetarian sedan jag var 18 år. När jag blev 25 fick jag akut njursvikt och tvingades ha dialysbehandling vilket jag fortfarande har, två år senare. Jag valde att hålla fast vid min diet trots att jag ofta ibland bara serverades en frukttallrik till lunch på sjukhuset jag låg inne på i Florida. Jag mår väldigt bra trots att jag ”bara” äter vegetariskt. Mina värden är hur fina som helst och jag har mycket energi i kroppen trots min sjukdom. Egentligen vill jag bara med det här inlägget proklamera att DET GÅR UTMÄRKT ATT VARA VEGETARIAN OCH BEHÖVA GÅ I DIALYS!. Många mjölkprodukter har mycket kalium i sig så jag föredrar veganska alternativ. Ägg och smör äter jag fortfarande mycket av. Ägg är en bra proteinkälla som innehåller förhållandevis lite kalium. Ibland äter jag ost men då stiger mina kaliumvärden avsevärt. Andra veganska alternativ med lågt kalium är corn och tofu. Soja brukar jag vara lite försiktig med eftersom det innehåller väldigt mycket kalium. Alla säger att böner och linser innehåller jättemycket kalium men det innehåller inte mer kalium än fisk och kött gör i många fall. Så om en endå inte ska äta animaliska produkter är det helt okej att byta ut mot linser och böner. Allt detta har tagit mig väldigt lång tid att lista ut. Tråkigt att det ska behöva vara så. Tänk om kostbroschyrer för dialyspatienter faktiskt kunde innehålla ett vegetariskt kostalternativ? Då hade matproblematiken blivit såå mycket enklare i dialysvärlden. Det sägs ju att vegetarisk kost ska vara väldigt bra i många fall för att förebygga och behandla sjukdomar. Varför skulle det inte vara det för dialyspatienter där kosten faktiskt är superviktig? Eller finns det andra tankar kring vegetarisk dialyskost? F.ö. så finns idag dialysanpassad kost för den som äter animaliska produkter. Men jag får samma vegetariska kost som alla på hela sjukhuset får. Den är alltså inte dialysanpassad som den animaliska maten. Någon annan som äter vegetariskt eller veganskt och samtidigt är dialyspatient?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *