Debutskiva

Erika Lindholm debut EP mars 2019

Nu kommer Erika Lindholms solodebut, en ep med sex egna kompositioner öppen frisinnad skirjazz med en hel del ekton, fras och lyricism i blandning med viljan att hitta nya stigar in i improvisationen. Tyngdpunkten i det melodiska framförandet har hon gemensamt med Wayne Shorter och Ornette Coleman som tillhör två av Lindholms inspiratörer. Det samtidiga elementet av sökande och den momentana brottningen med det fria gör att det aldrig är helt säkert. Lyssna till exempel på Svalorna flyger där Lindholm nästan bildsätter den orädde flygarens snabba dyk och tvära gorar. En debut som lovar gott". - Lira.

Våren 2019 släpptes Erikas egna debutplatta. Med influenser från jazzen, poppen och musik från Brasilien skapar Erika sina egna melodier. Musiken uttrycker sig i många olika färger och flätas samman genom en stark dynamik. Erikas kompositioner har en förmåga att tvärdyka in i nya harmonier och melodier. Det skrivna materialet tillsammans med improvisation är grunden till magin som uppstår i händerna på Jonas Nilsson på kontrabas, Linus Lundquist på trummor samt Mikael Wåhlin på piano.

Om skivan: Skivan inleds med ett fritt intro där musikerna plockar upp sina instrument och gör sig redo. Mitt i allt detta börjar Erika spela melodin till första låten: Salome. Sedan följer fyra kompositioner där Erika varvar med att spela tvärflöjt på en av låtarna. Skivan når tillslut sin dynamiska höjdpunkt och avslutas sedan med en tung och svängig Vårvisa. Erikas förtrollande sound och sparsmakade men väl utvalda melodier gifter sig utmärkt med basisten Jonas fantastiska solospel och förmågan att använda stråken, även så med trummisen Linus lekfulla och kreativa inställning till musiken samt med Mikaels stadiga, briljanta idéer och komp som får det hela att smälta samman till ett.

Releasedatum: 10/03/2019

Inspelning: 29/10-2018 Rombohöjden

Inspelningstekniker: Philip Henning

Mixare: Bernt Furuberg

Mastrare: Jonas Siöström

Musiker: Jonas Nilsson - kontrabas, Mikael Wåhlin - piano, Linus Lundquist - trummor, Erika Lindholm - saxofon och flöjt.

 

Erika Lindholm Quartet

Musikerna som spelat in plattan utgör även tillsammans kvartetten: Erika Lindholm Quartet och består av Jonas Nilsson på kontrabas, Mikael Wåhlin på piano, Linus Lundquist på trummor samt Erika Lindholm på saxofon, flöjt och komposition.

För ett tag sedan blev jag tipsad om att lyssna på saxofonisten Erika Lindholms debutskiva. Jag kände inte till Erika sedan tidigare men beskrivningen "jazz, pop och Brasilien-inspirerad musik på jazzkvartettsättning med altsaxofon som lead" lät spännande så jag gav skivan en chans. Det slutade med att jag lyssnade på den hela kvällen". - HYMN