Bygg & Hantverksfestival

BYGG & HANTVERKSFESTIVAL I BREDSJÖ

Välkommen till Bredsjö, en by mitt i Bergslagen, 2 mil från Hällefors, 3 mil från Kopparberg, 4 mil från Nora. Till en festival fylld med workshops, kunskap och inspiration till att prova på allt från timring och lieslåtter till att designa ditt eget tinyhouse. Här finns en plats där vi kan utforska vilken kunskap vi behöver för att leva det liv vi vill leva. Bygga och skapa för nödvändighet, likaväl som för glädjen i händernas kunskap om material och verktyg. Vi gör det tillsammans så att vi kan göra det småskaligt, med handkraft och lokala material.

WORKSHOPS

På festivalen får du prova på att timra, bygga gärdesgård, slå med lie, designa ett tinyhouse, promenera bland timmerhus genom århundraden. Du får även information om byggnadskonstruktioner, ventilation och material för minihus eller så kallade tinyhouse. Prova på att designa ett eget tinyhouse, lär dig slipa och underhåll dina verktyg eller gå på kurs om målarhantverket äggoljetempera eller skapa med mosaik. Dessutom en massa umgänge, skratt , viktiga samtal och musik vid lägerelden.

FESTIVALSCHEMA

Lördag

7 - 17 Tillsammansbygge

7 - 10 Lieslåtter

9 - 11 Slipning och underhåll av verktyg

10 - 11 Hälsosamma hus; material & konstruktion

13-13:30 Tinywalk

13 - 15 Äggoljetempera

13 - 17 Timring

14 - 16:30 Designa ditt tinyhouse

16:30 -17 Tinywalk

19 - 21 Lägereld - berättande & musik

 

Söndag

8 - 15 Tillsammansbygge

9 - 12 Bygga gärdesgård

9 - 11 Skapa med mosaik

10-10:30 Tinywalk

10:30-12 Timmerhuspromenad från 15oo talet och framåt.

14 - 15 Panelsamtal med bygdens hantverkare

BILJETTER

obs. Det finns ett begränsat antal biljetter så köp i god tid om du vill vara säker på att få plats.

 

Very early bird innan 31 januari: 600 kr.

Early bird 1 februari till 31 mars: 750 kr.

Förköp efter 1 april: 900 kr.

 

Biljetter hittar du på tickster: https://secure.tickster.com/sv/ulr86xhyg21pyld/products

Helena Sandell

Workshopledare & Festivalgeneral

Helena leder workshops i lieslåtter, timring och gärdesgårdsbygge. Under festivalen finns det också möjlighet att kolla in i hennes självbyggda tinyhouse på gården.

Erika Lindholm

Workshopledare & Festivalgeneral

Erika Leder workshops och föreläsning kring tinyhousebygge och design, material, konstruktion, ventilation för byggnation av minihus på hjul. Samt tillsammansbygge kring utekök och bastu. Hon kommer att använda sig av sitt självbyggda tinyhouse för demonstrering av tillvägagångssätt och material.

@erikastinyhouse

LIESLÅTTER

Att kunna slå med lie är användbart i många situationer. T.ex. för att använda gräset till täckodling och samtidigt gynna blommande örter och deras insekter. Här får du lära dig grunderna i slåtter med knackelie. Hur du monterar och ställer in lien, teknik för att slå utan ansträngning, säkerhet, samt prova på hur du knackar bladet och håller lien vass. Känn känslan när gräset går av med en smekning! Ledare är Helena Sandell som jobbat med lieslåtter som natur- och landskapsvård de senaste sex åren.

HÄLSOSAMMA TINYHOUSE

Hälsosamma hus material och konstruktion Erika Lindholm delar med sig av den kunskap hon fått genom att bygga ett hälsosamt tinyhouse. Hon har pratat med forskare och producenter, sovit med olika isoleringsmaterial, och är i ständigt utforskande av ventilation, emission, fukt, värme och inomhusmiljö. Här får du möjlighet att ställa frågor, titta och känna på olika material och få en förståelse för hur ett trähus är konstruerat från stomme till tak. Vi går igenom hur en diffusionsöppen konstruktion kan se ut, fördelar och nackdelar med att bygga ett hus på hjul mm.

GÄRDESGÅRDSBYGGE

Prova på att bygga en gärdesgård på gammalt vis. Vi hugger färska smågranar, spetsar med yxa, impregnerar med hjälp av eld och tjära, gör hål med spett och binder ihop med vidjor. Momenten är enkla och det finns uppgifter som passar alla. Samtidigt som vi lär oss tillsammans bidrar vi till att öka artrikedomen på platsen genom att restaurera gammal hagmark. Ledare är Helena Sandell.

SLIPA VERKTYG

Ett vasst verktyg gör arbetet så mycket lättare och roligare! Här får du lära dig hur du kan slipa för att få ett bra resultat och hur du sedan underhåller den vassa eggen. Vi testar att slipa verktyg så som yxa, kniv och stämjärn och går igenom hur man använder slipsten, fil och bryne. Ta gärna med egna slöa eggverktyg så att du kan öva på att slipa dem under eller efter kursen. Ledare är Staffan Lundaahl, smed och mångkunnig inom hantverk

TINY WALK

Tiny walk - Vi tar en titt inuti tre helt olika vagns-hus/tinyhouse, hur de är planerade, byggda och dekorerade. Resonerar kring design, funktion, material, estetik mm mm. Ledare är Erika Lindholm som byggt sitt eget minihus på Egnahemsfabriken på Tjörn och därigenom fått inblick i många olika människors byggprocesser.