-->Försäkring för tinyhouse <--

Sätta fast ditt hus säkert, smidigt och enkelt på trailern. 

Hur ska en egentligen fästa sitt hus på sin tinyhousetrailer? Jag har hört folk som använder allt från franska skruvar rakt igenom trailerstommen och upp och in i bjälklaget till olika typer av spännbandsanordningar. 

Hur gjorde jag?

Jag valde att bocka till några gängstänger i storlek M12 som jag satte över fem utvalda punkter i mitt bjälklag. För att kunna lägga golv över reglarna var jag tvungen att jacka ur nästan 20 mm ur bjälklaget. Sedan låste jag dessa underifrån runt stålreglarna  i själva trailern med ett plattjärn och dubbla bultar i storlek M12 på vardera sida. Materialet handlade jag från närmaste stålhandel och gängstängerna lämnade jag till en smed som bockade till dem så att de passade över en 45 mm tjock regel med lite extra marginal för att även gå över stålreglarna under träreglarna. 

 

Material (allt i syrafast stål):

Gängstång M12  x antal meter (räkna på trä och stålregelshöjd plus plattjärn, bultar och lite till.)

4×5 bultar M12

5 st Plattjärn ca 10 mm tjockt. 

Gummiduk (att lägga mellan ex. plattjärn och trailer för att inte skada galven)

 

Varför valde jag att göra såhär?

Då min trailer är reggad och påställd för att kunna köras i 80km/h kunde jag inte göra några ingrepp i själva trailern. Enligt trafikverket får jag inte bulta fast något om jag vill fortsätta klassa mitt tinyhouse som tillfällig last vid transport och inte regga om den till en husvagn. För att kunna regga om till en husvagn krävs att en håller sig inom max tillåten bredd för fordon, alltså 2600 mm på vägar i Sverige. En husvagn kan alltså inte gå som “bred last”. Under en flygande besiktning ska jag alltså kunna bevisa att min last är enkel att ta av och definitionen av detta verkar vara just om den är fastbultat genom själva trailern eller inte då detta ses som ett permanent ingrepp. Denna information är framtagen utifrån att trailern är reggad och besiktad för 80km/h.

tinyhousetrailer fästanordning
Fästanordning tinyhousetrailer
Fästanordning för Tinyhousetrailer

Hur har det funkat?

Mitt hus har nu flyttats från Egnahemsfabriken på Tjörn till Bredsjö i Bergslagen, ca 40 mil på en maskintrailer efter lastbil i upp till 90km/h. Spännband sattes mellan min trailer och maskintrailern. Över huset hängde vi ett smalt spännband på ett ställe ganska löst spänt för att inte förstöra takfotsplåt och takfötter. Detta var dock mestadels för syns skull och för att vagga in oss alla i någon falsk trygghet om min fästanorning i mellan hus och trailer inte skulle hålla. Transportdagen var blåsig och kall med kulingvarning på Värnen och mycket snö på vägarna. Vid på och avlast utsattes huset för en del gungningar och branta stigningar. 

Flytten av huset var en otrolig prövning för den här fästanordningen som jag hade gjort och den får mer än godkänt av mej. 5/5 stjärnor i betyg. 

 

Nackdelar: 

En nackdel med denna lösning är att stål adderas in i bjälklaget. När stålet blir kallt kan kondens uppstå. Därför la jag ner mycket research på att försöka hitta en annan lösning med trä. Jag kom fram till att denna lösning var hållbar och enkel och vägde relativt lite och valde därför bort andra alternativ. Jag försökte dock så gott jag kunde att isolera den delen av gängstängerna som var i själva bjälklaget. Jag använde då en slags slangisolering plast och vanlig åldersbeständig tejp.

Tinyhouseförsäkring- tips på hur försäkra ditt hus på hjul (erikamusik.se)

Erika Lindholm – musiker & kompositör- jazz-folk/världsmusik (erikamusik.se)

Hör av dej om du har frågor eller vill veta mer om min tinyhousetrailer!