Försäkring på Tinyhouse 

Hur svårt kan det vara att hitta en tinyhouseförsäkring, en försäkring på ett hus som står på hjul? Idag finns alla typer av fordonsförsäkringar, villaförsäkringar, försäkringar för djur och människor, ja till och med gravidförsäkring finns. Jag letade i 6 månader och ringde alla försäkringsbolag jag kunde hitta, men denna kombination, hus och hjul var i princip omöjligt att få tag i. Oftast svarade de “nä detta har jag aldrig hört förut under mina 30 år i branschen”. Är vi inte relativt många som har ett tinyhouse att försäkra i Sverige? Borde de inte ha fått den frågan några gånger under de senaste åren? Ringer ni inte och frågar? Gör det isåfall! Det är våra samtal och vår efterfrågan som kan göra att de faktiskt överväger att ta fram en lösning på detta problem. 

 

Prata med olika personer inom samma bolag

När jag ringde till försäkringsbolagen ringde jag dem flera gånger för att prata med olika personer. Tillslut så lyckades jag ringa ett försäkringsbolag som redan nekat mig flera gånger förut men denna gång till ett annat län. Då äntligen fick jag prata med en person lät positiv och lösningsorienterad och hon återkom redan samma dag med en försäkring. Det blev en kombinerad hemförsäkring och småhusförsäkring och sålänge som huset står kvar på sina hjul så är det försäkrat. Försäkringen är bunden till en specifik adress men själva huset måste inte stå på denna adress för att vara försäkrat. Det räcker alltså att det står på sina hjul.

 

Men… Hjulen får inte rulla! De måste stå still!

Detta var en upptäckt jag gjorde när jag skulle flytta mitt hus 40 mil uppåt i landet på en maskintrailer. Jag visste ju att mitt hus var försäkrat men ringde endå några dagar innan flytten för att dubbelkolla. Då visade det sig att huset inte var försäkrat vid flytt. Här finns det alltså ett till hål i försäkringsbranchen. Det är otroligt svårt att försäkra stora gods som flyttas på väg. Det enda försäkringsbolagen hänvisade till var själva transportfirmans egna försäkring. Därför valde jag att istället för att flytta huset själv efter bil att istället flytta huset på en maskintrailer och anlita en transportfirma. Jag ringde och dubbelkollade så att de skulle ha en försäkring som täckte och fick till svar att, “ja det ska täcka upp till 500 000kr, bara det inte är en diamant”. Jag fick försäkringspapprena och började läsa. Det var en s.k. alltransförsäkring. En alltransförsäkring täcker skador och förlust av last om föraren själv är upphovet till förlusten eller skadan. Här finns alltså ett problem för ägaren av lasten. Om ex. en älg skulle spring ut i vägen och orsaka en trafikolycka så kan föraren friskrivas från ansvaret om denna inte kunnat handla annorlunda. Eller om det ex. skulle uppstå en orkan eller stark vind som skulle få fordonet att välta. Om föraren gjort allt rätt och i sin makt vid lastning så kan denne friskrivas från denna typ av situation och då gäller inte heller en alltransförsäkring. Då är det alltså ägaren av godset som får ta konsekvenserna.

 

 

Ytterligare tinyhouseförsäkring vid flytt

Därför så letade jag efter en specifik godsförsäkring och hittade faktiskt en sådan på IFs hemsida. När jag ringde och efterfrågade om denna typ av försäkring så kunde de inte hjälpa mig men sedan när jag ringde och hänvisade till denna som fanns på deras hemsida så sa de att den skulle gälla. Ibland undrar jag hur bra koll dom där försäkringsmänniskorna har egentligen… Här är iaf en länk till IFs godsförsäkring som kan tecknas bara någon dag innan avfärd och som sedan faktiskt gäller ett helt år framöver. Den går att teckna som privatperson även om den finns under deras företagsförsäkringar. 

https://www.if.se/foretag/forsakringar/transportforsakring/shop-offert-formular

 

 Har du fler funderingar?

Lämna namn och epost nedan om du vill veta vilket försäkringsbolag jag har på mitt tinyhouse eller om du har andra frågor eller funderingar.