Bygg & Hantverksfestival

BYGG & HANTVERKSFESTIVAL I BREDSJÖ

Välkommen till Bredsjö, en by mitt i Bergslagen, 2 mil från Hällefors, 3 mil från Kopparberg, 4 mil från Nora. Till en festival fylld med workshops, kunskap och inspiration till att prova på allt från timring och lieslåtter till att designa ditt eget tinyhouse. Här finns en plats där vi kan utforska vilken kunskap vi behöver för att leva det liv vi vill leva. Bygga och skapa för nödvändighet, likaväl som för glädjen i händernas kunskap om material och verktyg. Vi gör det tillsammans så att vi kan göra det småskaligt, med handkraft och lokala material.

Facebooksida: Bygg och Hantverksfestival i Bredsjö

https://www.facebook.com/profile.php?id=61554399842510

 

Instagramkanal: @bygghantverkfestivalbredsjo

https://www.instagram.com/bygghantverksfestivalbredsjo/

 

Facebookevenemang: Bygg och Hantverksfestival i Bredsjö

https://www.facebook.com/events/1528885131268192

 

 

WORKSHOPS

På festivalen får du prova på att timra, bygga gärdesgård, slå med lie, designa ett tinyhouse, promenera bland timmerhus genom århundraden. Du får även information om byggnadskonstruktioner, ventilation och material för minihus eller så kallade tinyhouse. Prova på att designa ett eget tinyhouse, lär dig slipa och underhåll dina verktyg eller gå på kurs om målarhantverket äggoljetempera eller skapa med mosaik. Dessutom en massa umgänge, skratt , viktiga samtal och musik vid lägerelden.

FESTIVALSCHEMA

Lördag

7 - 17 Tillsammansbygge

7 - 10 Lieslåtter

9 - 11 Slipning och underhåll av verktyg

10 - 11 Hälsosamma hus; material & konstruktion

13-13:30 Tinywalk

13 - 15 Äggoljetempera

13 - 17 Timring

14 - 16:30 Designa ditt tinyhouse

16:30 -17 Tinywalk

19 - 21 Lägereld - berättande & musik

 

Söndag

8 - 15 Tillsammansbygge

9 - 12 Bygga gärdesgård

9 - 11 Skapa med mosaik

10-10:30 Tinywalk

10:30-12 Timmerhuspromenad från 15oo talet och framåt.

14 - 15 Panelsamtal med bygdens hantverkare

 

BILJETTER

obs. Det finns ett begränsat antal biljetter så köp i god tid om du vill vara säker på att få plats.

 

Very early bird innan 31 januari: 600 kr.

Early bird 1 februari till 31 mars: 750 kr.

Förköp efter 1 april: 900 kr.

 

Biljetter hittar du på tickster: https://secure.tickster.com/sv/ulr86xhyg21pyld/products

Fredagkväll den 31 maj bjuder vi in till konsertkväll med balkanbandet Mama Chajes Orkestar och mat på Kulturkooperativet i Bredsjö. Ca. 4 min gångavstånd från Festivalplatsen. Fri Entré för bybor och festivalbesökare! Mat kommer att finnas att köpa på plats.

 

OBS! Alla som deltar på festivalen behöver ha en egen olycksfallsförsäkring.

Helena Sandell

Workshopledare & Festivalgeneral

Jag är en inbiten lantis som tycker om att gå barfota i skogen och luta mig mot träd.

Om jag började som musiker så är jag nu en typisk mångsysslare som kan lite av mycket och gillar att börja med nya saker. Att bygga är det roligaste jag vet, och de senaste åren har jag satsat mer på bygg- och hantverk som proffession. Min erfarenhet och självkännedom växte när jag byggde mitt eget tinyhouse på hjul, och sen har jag fortsatt att lära mig om alla olika byggnadsrelaterade tekniker och dilemman som kommit i min väg. Jag är en sån som provar mig fram och tar ett steg i taget, inte mycket för att mäta och planera långt i förväg. Jag älskar att lära mig något nytt genom att själv lista ut det. Vem var det som sa att man inte behöver uppfinna hjulet på nytt? Känslan av att själv komma på hur det ska funka är ju underbar, så den tål att upprepas!

Som pedagog vill jag förmedla glädjen och magin i en syssla, varesej det handlar om musik eller trä. Jag brinner också för att främja känslan av gemenskap i en grupp. 

Under festivalen kommer jag hålla i lieslåtter, timring och gärdesgårdsbygge. Ni kommer även få se mig spela fiol, bära runt på min 3-åring och äta gräs och blad som växer i min väg.

Erika Lindholm

Workshopledare & Festivalgeneral

Erika började bygga sitt eget tinyhouse på Egnahemsfabriken våren 2022. Sedan dess har hon varit runt och föreläst om tinyhousebygge och blivit lite av en materialnörd då hon ägnat den största tiden till research kring byggmaterial, ventilation och diffusionsöppna lösningar för att hitta bästa material och konstruktion för just hennes vagn när det gäller både hälsa och att hålla vikten på under 3,5 ton. Har du frågor om hur en bygger en diffusionsöppen konstruktion, vilka typer av isoleringar det finns på marknaden och vad de innehåller eller hur en kan tänka kring ventilation i minihus eller montering av hus på vagn så är Erika en utmärkt person att fråga. Erika började bygga sitt hus av den anledningen då hon började få allergiska problem med inomhusmiljöer och letade därför efter ett bra hållbart boendealternativ som hon kunde flytta på vid behov. Det finns många olika perspektiv att bygga hus utifrån idag men Erika poängterar också att det som är bäst för miljön kanske inte alltid är bäst utifrån en allergikers utgångspunkt. Under festivalen kommer Erika att hålla i följande workshops: Tillsammansbygge, Hälsosamma hus; material & konstruktion, Designa ditt tinyhouse och Tinywalk.

Erika arbetar vanligtvis som saxofonist. https://www.erikamusik.se/

@erikastinyhouse

 

LIESLÅTTER

Att kunna slå med lie är användbart i många situationer. T.ex. för att använda gräset till täckodling och samtidigt gynna blommande örter och deras insekter. Här får du lära dig grunderna i slåtter med knackelie. Hur du monterar och ställer in lien, teknik för att slå utan ansträngning, säkerhet, samt prova på hur du knackar bladet och håller lien vass. Känn känslan när gräset går av med en smekning! Ledare är Helena Sandell som jobbat med lieslåtter som natur- och landskapsvård de senaste sex åren.

HÄLSOSAMMA TINYHOUSE

Hälsosamma hus material och konstruktion Erika Lindholm delar med sig av den kunskap hon fått genom att bygga ett hälsosamt tinyhouse. Hon har pratat med forskare och producenter, sovit med olika isoleringsmaterial, och är i ständigt utforskande av ventilation, emission, fukt, värme och inomhusmiljö. Här får du möjlighet att ställa frågor, titta och känna på olika material och få en förståelse för hur ett trähus är konstruerat från stomme till tak. Vi går igenom hur en diffusionsöppen konstruktion kan se ut, fördelar och nackdelar med att bygga ett hus på hjul mm.

GÄRDESGÅRDSBYGGE

Prova på att bygga en gärdesgård på gammalt vis. Vi hugger färska smågranar, spetsar med yxa, impregnerar med hjälp av eld och tjära, gör hål med spett och binder ihop med vidjor. Momenten är enkla och det finns uppgifter som passar alla. Samtidigt som vi lär oss tillsammans bidrar vi till att öka artrikedomen på platsen genom att restaurera gammal hagmark. Ledare är Helena Sandell.

SLIPA VERKTYG

Ett vasst verktyg gör arbetet så mycket lättare och roligare! Här får du lära dig hur du kan slipa för att få ett bra resultat och hur du sedan underhåller den vassa eggen. Vi testar att slipa verktyg så som yxa, kniv och stämjärn och går igenom hur man använder slipsten, fil och bryne. Ta gärna med egna slöa eggverktyg så att du kan öva på att slipa dem under eller efter kursen. Ledare är Staffan Lundaahl, smed och mångkunnig inom hantverk

TINY WALK

Tiny walk - Vi tar en titt inuti tre helt olika vagns-hus/tinyhouse, hur de är planerade, byggda och dekorerade. Resonerar kring design, funktion, material, estetik mm mm. Ledare är Erika Lindholm som byggt sitt eget minihus på Egnahemsfabriken på Tjörn och därigenom fått inblick i många olika människors byggprocesser.

ÄGGOLJETEMPERA

Blanda din egen äggoljetempera Äggoljetempera är en mångsidig inomhusfärg som kan användas t.ex. på väggar, möbler, snickerier, golv och tak mm. Bestående av bara pigment, vatten, ägg och linolja är det en miljövänlig och helt giftfri färg. På workshopen får du lära dig mer om vad äggoljetempera är, vad den innehåller och vad den används till, samt om olika typer av pigment. I små grupper kommer vi blanda till en egen äggoljetempera. Workshopen leds av Christa Knobloch, som är utbildad kulturmålare och har ett stort intresse för byggnadsvård och kulturhistoriska färger.

TILLSAMMANSBYGGE

Vi bygger vidare på något av de projekt som finns på gården. Här finns möjlighet att prova på allt från att bränna panel till att såga, spika och mäta. Utifrån en enkel skiss skapar vi vidare i olika material. När vi bygger tillsammans, då är allt möjligt, oavsett om du har massa förkunskap eller aldrig hållit i en hammare! Vi hjälper varandra med vanliga moment, allt från att bränna panel till att såga, spika eller skruva ihop en bänk. Här behövs samarbete, hålla, bära, diskutera, komma fram till bra lösningar. Ge din egen kreativitet full frihet, eller följ enkla instruktioner. Våga testa, det gör ingenting om det havererar! Ledare är Erika Lindholm som började bygga sitt hus utan större förkunskaper, och nu har erfarenhet från många värdefulla misstag.

TIMRING

Att timra är en gammal byggnadsteknik och ett sätt att bygga som är möjligt med bara en yxa till sitt förfogande. På denna workshop får du en första inblick i hur timring går till. Du får prova på de olika momenten i knuttimring: bila, rita och hugga knut, rita och hugga långdrag. Du får testa verktyg som bilyxa, stämjärn och timmerpassare. Vi kommer jobba med mindre stockar som är lätta att hantera och flytta runt, så du behöver inte klara av några tunga lyft. Ledare är Helena Sandell.

SKAPA MED MOSAIK

Info kommer

DESIGNA DITT EGET TINYHOUSE

Hur vill du bo? Vilka grundfrågeställningar kan vi ta hjälp av för att komma fram till detta? Vi resonerar med varandra och testar olika designlösningar genom att lägga ut modeller i full skala på marken. På plats finns även papper, penna och pysselmaterial för den som vill fortsätta att rita eller bygga mindre modeller. Ledare är Erika Lindholm som byggt sitt eget minihus på Egnahemsfabriken på Tjörn och därigenom fått inblick i många olika människors byggprocesser.

WORKSHOPLEDARE

HELENA SANDELL

Timring, Gärdesgårdsbygge, Liestlåtter.

CHRISTA KNOBLOCH

Måla med Äggoljetempera

STAFFAN LUNDAAHL

Slipning och underhåll av verktyg

LISA LAGER

Skapa med mosaik

ERIKA LINDHOLM

Material & Konstruktion, Designa ditt tinyhouse, Tiny walk, Tillsammansbygge.