FORSLUND – LINDHOLM

NYHET! Brasilianskt på marimba, saxofon, cavaquinho & slagverk

Nu äntligen slår de båda brasilianskinfluerade duokonstellationerna ihop till en kvartett med ett sväng och en innovation som heter duga. Vi får höra allt från den klassiska choron ”Tico Tico” och norra brasiliens folkinfluerade baiao ”Aldeia de Ogum” till en svensk ”Uti vår hage” med extra allt på brasilianskt slagverk. Mer info längre ner.
Videon är från ett första jamm med de båda duokonstellationerna på Örebro jazzklubb 2022. Repetitioner och inspelning kommer att ske inför kommande turné i augusti.

Nya brasilianska arrangemang för marimba & saxofon

Forslund - Lindholm består av marimbisten Fia Forslund och saxofonisten Erika Lindholm. Med utgångspunkt i mötet mellan instrumenten marimba, saxofon och brasiliansk pífanoflöjt riktar duon in sig på olika stilar i den brasilianska musiken såväl som egna kompositioner. Bägge musiker är brett verksamma i ensembler och projekt inom olika genrer men möts i kärleken till brasiliansk och svensk musiktradition, nyfikenhet och lekfullhet. Fia och Erika träffades av en slump på ett dansgolv i Rio de Janeiro under våren 2015 när båda bodde i staden under ett år för att studera musik på två helt olika universitet. Under året i Brasilien startade drömmen om ett musikaliskt samarbete och 2019 blev projektet äntligen verklighet!

Repertoaren består av brasilianska traditionella låtar och egna kompositioner i arrangemang där afrikanska, orientaliska och nordiska drag influerar musiken. En svensk polska samsas med brasilianska rytmer, orientaliska skalor färgar improvisationer, här ryms många uttryck! Forslund-Lindholm har skapat ett konsertprogram fullt av både svängig dansglädje och djupa klangvärldar, med en verkligt mäktig instrumentkombination.

 

Nytt samarbete 2023 med Cavaquinhospelaren João Felippe(BR) & slagverkaren Fred Warnby(SE)↓↓↓

Forslund/Lindholm:

Fia Forslund – Marimba - https://www.fiaforslund.com/
Erika Lindholm – Saxofon & Pifanoflöjt

www.erikamusik.seErika Lindholm - saxofonist - biografi (erikamusik.se)

 

 

 

 

Samarbete 2023 med Cavaquinisten João Felippe (BR) & slagverkaren Fred Warnby (SE)

Sommaren 2022 träffades duon Forslund/Lindholm (SE)  och duon Fred Warnby (SE) & Joao Felippe (BR) på en jazzklubbsscen i Örebro. De gjorde varsin konsert men avslutade hela kvällen med att väva ihop några gemensamma låtar från Brasilien, landet som är den gemensamma knutpunkten för alla nämnda musiker. De har alla vid någon tidpunkt studerat brasiliansk musik i Rio de Janeiro, något som grundar deras genuina intresse för den brasilianska musikkulturen. Forslund/Lindholm har sedan 2019 utvecklat ett unikt sound med utmanande arrangemang för saxofon, flöjt och marimba med repertoar från Brasilien och Erikas egna brasilianskinfluerade kompositioner. Samtidigt har Fred och Joao arbetat med traditionella svenska visor och brasilianska låtar utifrån brasilianska arrangemang på slagverk och cavaquinho med stor inspiration från bla. Gilberto Gil.

Efter konserten bestämdes i samråd med Ulrika Edsmalm, ordförande i Örebro jazzklubb att samarbetet och samspelet mellan de båda brasilianskinfluerade grupperna var något vi alla ville utforska mer. Därför vill vi nu bjuda in Joao Felippe från Brasilien till detta samarbete där vi får tid att utforska, skapa och spela brasiliansk musik med nyskapande arrangemang på cavaquinho, slagverk, saxofon och marimba. João Felippe är känd för sin virtuositet och innovation på det brasilianska stränginstrumentet cavaquinho. Baserad i Rio De Janeiro så spelar han just nu med den folkkära sångerskan Leila Pinheiro och Latin Grammy-vinnande bandet Bala Desejo. Han har också spelat med många andra brasilianska ikoner, såsom Moraes Moreira och Armandinho Macedo. Joãos kontakt med Sverige skedde först år 2017, under ett utbytesår på Musikhögskolan i Örebro.

Under augusti månad 2023 planeras följande aktiviteter för samarbetet: 9-10/8 repetition. 11/8 Konsert på jazzklubben i Örebro, 12/8 gemensamt sambatåg i samarbete med Örebros Kapoeiraklubb, fritidsgårdar och Region Örebro län under ledning av Fred Warnby som avslutas med konsert på våghustorget i Örebro. 14/8 – ytterligare repetition. 15 – 16/8 inspelning av skiva. 17 -23/8 Konsert på bla. Brasilianska ambassaden i Stockholm och i Hylte bruk.

Aldeia de Ogum – Livekonsert i Örebro 2022

Uti vår hage – Livekonsert i Örebro 2022